top of page
TB_vanha_valokuva%20001_edited.jpg

Historia

Yhteissoiton iloa jo yli 40 vuotta

Töölö Brass perustettiin vuonna 1980, jolloin lähtösanat orkesterille antoivat Juhani ja Jouko Saari sekä Töölön seurakunnan kirkkoherra Timo Vuorinen. Yhtye kokoontui ja harjoitteli aluksi Töölön kirkon kellaritiloissa. Kun yhtyeellä täytyy olla nimi, oli luontevaa valita nimeksi sen perustamispaikan mukaisesti Töölö Brass.   Juhani Saarella oli hyvät suhteet ruotsalaisen Solna Brass’ in jäseniin, mikä auttoi merkittävästi orkesterin nuotiston kehittämistä.  Ensimmäisen kerran orkesteri esiintyi julkisesti 30.3.1980 Töölön kirkon 50 – vuotisjuhlassa.

 

Töölö Brass on koko toimintansa ajan järjestänyt vuosittain omia konserttejaan.  Brass band on tyypillisesti konsertoiva orkesteri, jota on kutsuttu tavallisen kansan sinfoniaorkesteriksikin. Omien konserttiensa lisäksi Töölö Brass on esiintynyt mm. messuilla, festivaaleilla, puistokonserteissa, kahvikonserteissa, Espan lavalla, Taiteiden yössä, yksityistilaisuuksissa, yritystilaisuuksissa, Lieksan vaskiviikoilla ja edustanut Suomea Euroopan Yleisradioliiton, EBU:n joulumusiikin päiväkonsertissa.

Suurimpia yksittäisiä ponnistuksia ovat olleet Ruotsalaisen teatterin kanssa tehty produktio ja brass bandien euroopanmestaruuskilpailut, joihin Töölö Brass on osallistunut kuusi kertaa parhaina saavutuksinaan sarjassaan toinen sija vuosina 1996 ja 2000.

 

Töölö Brass´in soittajista muodostuu tarpeen tullen suomalainen vaskiseitsikko, vaskisekstetti tai vaskikvintetti. Töölö Brass seitsikko on tullut tunnetuksi esiintymisestään vuotuisissa Lucia-juhlassa ja Lucia-markkinoilla. Lucia-juhla ja sen kulkue kokoaa arviolta 5000 – 6000 hengen yleisön aina kun se järjestetään Helsingin ydinkeskustassa.

 

Töölö Brass on ollut aina ammattitasoisesti johdettu orkesteri. Orkesterin kapellimestareita ovat olleet mm. Jouko Saari, Hannu Koivula, Reima Jaatinen, Tom Bildo, Klaus Pylkkänen, Olavi Pitkänen, Sami Ruusuvuori, Ville Paakkunainen ja Okko Kivikataja. Vierailevia kapellimestareita ovat olleet mm. Ray Farr, Ifor James, James Watson ja John Miller. Nykyisin orkesteria johtaa Elias Seppälä.

 

Orkesterin soittajat ovat olleet ja ovat pääosin aktiiveja musiikin harrastajia, mutta kokoonpanoon on aina kuulunut myös musiikin ammattilaisia, musiikin opiskelijoita ja varsinaisen työuransa päättäneitä muusikkoja.

 

Orkesterin repertuaari on ollut aina laaja-alainen, mutta se on viime vuosina vielä entisestäänkin monipuolistunut. Orkesterin ohjelmisto on aina pitänyt sisällään kevyttä ja klassista musiikkia eri aikakausilta, vaskiorkesterille sävellettyä ja sovitettua konserttimusiikkia, uusia musikaalisävelmiä, kansanlauluja ja tanssimusiikkia.

Vuonna 2015 järjestetyillä IHME Festivaaleilla Helsingissä Töölö Brass esitti Jeremy Dellerin teoksen ”Acid Brass” vuodelta 1997. Esitetty teoskokonaisuus koostui pääosin teknovaikutteisesta musiikista. Töölö Brass´in motto ”ennakkoluulottomasti ja antaumuksella” näkyy myös orkesterin ohjelmistovalinnoissa.

 

Orkesteri on tallentanut musiikkiaan jo kolmasti: ensimmäinen levy oli  nimeltään ”Pieni juhlasoitto” (1983), toinen ”Harjanne” (2008), jonka Töölö Brass teki yhdessä tunnetuimman suomalaisen trumpetistin Jouko Harjanteen kanssa. Orkesteri on tehnyt lisäksi mm.  kantanauhoja Yleisradiolle.

 

Yhtyeen kolmas tallenne "TÖÖLÖ" julkaistiin toukokuussa 2022. Se sisältää lähes kokonaan suomalaisten säveltäjien säveltämää musiikkia, jota ei vielä koskaan ole brass band kokoonpanolla tallennettu. CD on samalla myös dokumentti Töölö Brass’in viime vuosien toiminnasta.

bottom of page