
Elias Seppälä
Kapellimestarimme
Elias Seppälä aloitti Töölö Brassin kapellimestarina kesällä 2022.
Elias Seppälä – puhallinmusiikin esitaistelija:
Kapellimestari, sovittaja, kouluttaja, vaskimuusikko, suomalaisen vaskimusiikin kehittäjä ja uranuurtaja, sitä kaikkea Pyhäjoella syntynyt nyt 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Elias Seppälä ainakin on. Vankka puhallinmusiikkimies siitä asti, kun hän paikallisessa soittokunnassa sai pasuunan käteensä. Oulussa alkaneen sotilassoittajauran jälkeen Elias valittiin kapellimestarikurssille, mistä valmistuttuaan vuonna 1983 hän on toiminut muun muassa Kaartin Soittokunnan ja Pohjan Sotilassoittokunnan päällikkönä. Pääesikunnassa Puolustusvoimien ylikapellimestarina hän toimi vuodesta 2008 aina kevääseen 2015 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle. Eläköityminen ei kuitenkaan tarkoittanut loppua hänen toiminnalleen puhallinmusiikin parissa.
Elias on pyrkinyt kapellimestariuransa alusta lähtien kehittämään puhallinorkestereiden taiteellista ilmaisua. Hän on toiminut opettajana ja puhallinorkesterikilpailujen tuomarina, sekä johtajana useilla musiikkileireillä ja -kursseilla. Puhallinmusiikin sovittajana Elias Seppälä tunnetaan laajasti, ja hän on tehnyt lukuisia sovituksia eri puhallinkokoonpanoille. Hän on myös omalta osaltaan voimakkaasti vaikuttanut uusien puhallinteosten syntyyn tilaamalla uusia sävellyksiä ja tuomalla maahan uutta materiaalia.
Eläkkeelle jäätyään Elias kutsuttiin kehittämään vapaaehtoinen soittokuntaverkosto Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) yhteyteen ja toimimaan maanpuolustussoittokuntien ylikapellimestarina. Hänen tehtävänään oli johtaa ja ohjata näiden soittokuntien toimintaa. Kun tämä toiminta päättyi, avautui mahdollisuus vielä johonkin aivan uuteen, kun Töölö Brass, brittiläistyyppinen brass band, kutsui hänet kapellimestarikseen vuonna 2022.
”Olin nuoresta pasuunansoittajan urastani lähtien ollut hyvin kiinnostunut kamarimusisoinnista. Erilaiset vaskikokoonpanot vetivät puoleensa. Vaskien sointi ja soundi hurmasivat nuoren miehen. Kuitenkin sotilaskapellimestarin tehtävien myötä pasuuna vaihtui tahtipuikkoon, eikä aika riittänyt soittotaidon ylläpitoon, mutta kiinnostus kuitenkin säilyi. Kun minua kysyttiin Töölö Brassin kapellimestariksi, mietin hetken. En kuitenkaan voinut olla kiinnostumatta, koska tiesin orkesterin motivoituneeksi ja tavoitteelliseksi. Halusin itse myös kokea jotain uutta ja kiinnostavaa, josta olin nuorena innostunut”, toteaa Elias.
Vaikka briteissä alkanut brass band -kulttuuri on levinnyt laajalti muualle Eurooppaan, Amerikan mantereelle ja Japaniin, Suomessa brass bandit eivät ole saavuttaneet merkittävää suosiota. Siksi suomalaista brass band -musiikkia on melko vähän sävelletty tai sovitettu.
Erityisesti suomalaisen musiikin brass band -ohjelmisto onkin Eliaksen kaudella laajentunut merkittävästi uusien sovitusten myötä. Niiden ansiosta Töölö Brass on saanut esiintyä muun muassa sellaisten hienojen laulusolistien kanssa kuten Helena Juntunen ja Mika Nisula. Eliaksen myötävaikutuksella on päästy toteuttamaan aivan uudenlaisia tapahtumia, esimerkkeinä yhteiskonsertti Sibelius-lukion kuorojen kanssa ja Salmelan kesän avajaiskonsertti.